luni, 16 septembrie 2024

Părintele Francis Dekeyser - Newsletter de la Bethanie, France ( Lettre nr. 214)


Părintele Francis Dekeyser


Christ en majesté, St Sernin, Toulouse XIe siècle
Christ en majesté, St Sernin, Toulouse XIe siècle
 

 

Dragi prieteni,

 

Descoperiți un alt mod de a fi în viața noastră de zi cu zi... realizați că fiecare moment din această viață care suntem noi este cel mai bun moment pentru a merge mai departe pe calea bucuriei... de a fi.

Într-o lume hiper-raționalizată, omul trăiește doar în capul lui, rupt de realitatea profundă a corpului, exilat în zgomotul mental, un zgomot care seamănă cu cel făcut de „maimuțele bete” cum spun unii maeștri zen! Suntem despărțiți de rădăcinile noastre vitale, devenind adesea idolatri ai unui „corp minciună” care ne servește drept limbaj pentru a ascunde suferința noastră profundă de noi înșine și de ceilalți.

Omul este un întreg inseparabil. Tot ceea ce se întâmplă în spațiul psihic și spiritual al omului se exprimă în același timp în corpul său. A fi centrat interior înseamnă și a fi centrat în mod fizic. Centrul corpului este însă obiectiv și ușor de identificat, este situat la exact patru degete sub ombilic, la nivelul a ceea ce japonezii numesc „hara”, și care conține noțiunea de „centru vital. »

duminică, 8 septembrie 2024

Joël PAUL - Despre buna folosire a conștienței (newsletter)

CENTRE DURCKHEIM
O cale pas cu pas
Încurajare pentru o practică zilnică
Scrisoarea nr. 9 - Septembrie 2024


Importanța acordată harei reprezintă relația originară a omului cu puterile Marii Vieți. Această conștiință este legătura neîntreruptă încă cu natura. Hara este un cadou originar făcut omului. Pe această cale care este Zenul, avem datoria să ne conectăm, în mod conștient de data aceasta, la forțele Marii Vieți; avem datoria să ne recucerim adevăratul centru.” K.G.Dürckheim

Aceste câteva cuvinte – în mod conștient de data aceasta – au toată importanța lor; fiinţa umană cunoaşte deja acest mod de a fi. Așa ne-am început existența, scăldați în inconștiența soartei noastre, fără voință sau mental, purtați de o conștiință vitală, primară, corporală și senzorială. Deci, conștiență sau inconștiență?