luni, 16 septembrie 2024

Părintele Francis Dekeyser - Newsletter de la Bethanie, France ( Lettre nr. 214)


Părintele Francis Dekeyser
Francis Dekeyser este preot ortodox, instructor de arte martiale si preşedinte al centrului spiritual Bethanie, France, centru fondat de părintele Alphonse şi Rachel Goettmann.


Christ en majesté, St Sernin, Toulouse XIe siècle
Christ en majesté, St Sernin, Toulouse XIe siècle
 

 

Dragi prieteni,

 

Descoperiți un alt mod de a fi în viața noastră de zi cu zi... realizați că fiecare moment din această viață care suntem noi este cel mai bun moment pentru a merge mai departe pe calea bucuriei... de a fi.

Într-o lume hiper-raționalizată, omul trăiește doar în capul lui, rupt de realitatea profundă a corpului, exilat în zgomotul mental, un zgomot care seamănă cu cel făcut de „maimuțele bete” cum spun unii maeștri zen! Suntem despărțiți de rădăcinile noastre vitale, devenind adesea idolatri ai unui „corp minciună” care ne servește drept limbaj pentru a ascunde suferința noastră profundă de noi înșine și de ceilalți.

Omul este un întreg inseparabil. Tot ceea ce se întâmplă în spațiul psihic și spiritual al omului se exprimă în același timp în corpul său. A fi centrat interior înseamnă și a fi centrat în mod fizic. Centrul corpului este însă obiectiv și ușor de identificat, este situat la exact patru degete sub ombilic, la nivelul a ceea ce japonezii numesc „hara”, și care conține noțiunea de „centru vital. »

„Fără hara, nu există maturitate pentru ființa umană”, spune Graf Dürckheim, iar „păstrarea centrului” este o chestiune de viață și de moarte. „Forța cosmică a harei este însuși motorul maturității noastre umane”, mai spune el. A trăi înseamnă a avea un centru... și a rte menține acolo. Hara este înrădăcinarea noastră vitală. Încetul cu încetul, prin această muncă de „haragei” (cultivarea artei de a fi centrat), cu constanță și tenacitate, prin toate activitățile noastre, descoperim un cu totul alt mod de a fi, în primul rând în noi înșine, apoi în lume, confruntându-ne cu toate situațiile existențiale și chiar cu moartea.


Micul eu dominator se pune în slujba Marii Vieți: este o lungă călătorie de lucru asupra noastră înșine și de exercițiu neobosit. Încetul cu încetul, forța ființei se manifestă și acționează prin cel mai mic dintre gesturile noastre și face din viața de zi cu zi locul exercițiului inițiatic. „Ființa umană este completă și orice acțiune nu este perfectă decât cu hara... Nimic nu-i scapă! » (G.D.). Puteți gândi, citi, vorbi, privi, simți, asculta etc. cu hara voastră. Ființa umană intră atunci într-o mutație. Ea experimentează cu adevărat, așa cum spune poetul Novalis, că „fiecare suprafață vizibilă are o profunzime invizibilă ridicată la starea de mister. » Ceea ce este adevărat pentru privire se realizează la fel și pentru celelalte funcții, în special pentru voce care, atunci când prinde rădăcini în abdomen, arată că ființa umană se deschide către o cu totul altă putere vocală... „Așa se întâmplă cu fiecare organ care funcționează în gol sau ”en roue libre” atâta timp cât nu își primește substanța și viața de la hara. » (G.D.)

Hara este unul dintre cele trei centre majore ale ființei umane; celelalte două sunt inima și capul. Centrul hara este centrul „pre-personal”, de el depinde deschiderea celorlalte două, și în special a centrului „inimă-minte” care este, la drept vorbind, centrul persoanei, centrul „personal”; care îi conferă fiecăruia din noi propria identitate.

Prin inimă suntem invitați să conectăm cerul și pământul și astfel să ne realizăm vocația de preot, rege și profet. Devenim celebratori ai vieții, „prezidăm(conducem)” viața așa cum spun taoiștii și intrăm în învățarea constant reînnoită a „lăsa să se întâmple” în loc să ne epuizăm în „trebuie să facem”, pentru a „permite venirea în sfârșit a unei alte forțe decât voința noastre limitativă și reductoare care îndeplinește sarcina prin noi și pentru noi, fără amestecul nostru.” (G.D.). Dar punerea în operă a acestei forțe este posibilă doar într-o ancorare încrezătoare, o abandonare a ființei umane în fața centrului său vital, Hara.

 

Cu toată afecțiunea mea în Hristos!

 

Părintele Francis

https://www.centre-bethanie.org

Centre Béthanie

Prieuré Notre Dame & Saint Thiébault, 57680 Gorze

contact@centre-bethanie.org - 03 87 52 02 28