vineri, 21 aprilie 2017

Cărţi în pregătire - update 30 iulie 2017


Aici veti gasi o lista de carti pe care le-as dori traduse si publicate în româneste. În timp. Unele sunt deja traduse de mine într-o forma bruta.
Nu pot anunta deocamdata nici o aparitie. Nu gasesc editura pe masura dorintei mele de a publica traducerile. Si nu am deocamdata nici o alta idee în acest sens.

Postarea initială a fost completata cu ultimele 2 carti "de dorit" în româneste: Zenul si noi si Dubla origine a omului, pozitiile 7 si 8.

1. Exercitii initiatice asupra corpului, K.G. Durckheim - Ubung des Leibes auf dem inneren Weg, Verlag Martin Lurz GmbH
O carte mica de importanta practica, terapeutica cu multe poze. A se vedea fragmente din carte aici.:
sau aici:

2.Lectiile lui K.G. Durckheim. Primii pasi pe calea initiaticã, Jacques Castermane - Les lecons de K.G. Durckheim. Premiers pas sur le chemin initiatique, Edition du Rocher. E vorba de lectiile, adica de întâlnirile, de întrebarile lui Jacques Castermane si raspunsurile lui K.G. Durckheim. Sunt dialogurile purtate de-a lungul a anilor între maestru si discipol, începând cu cele puse de Jacques Castermane pe timpul primului sejur petrecut la Rutte. Sunt întrebarile pe care ni le punem si noi pe Cale, dar nu avem cui le adresa. Întrebãri de naturã practicã, situatii care ne intrigã si parcã ne împiedicã sã "studiem"...
Un fragment din carte de exemplu, desi aici nu este implicat KGD, ci este discutia cu dr. Tauber aici:
Cartea aceasta este foarte utilã pentru cei care s-au regasit în cartile lui Durckheim.
3. Experienta Transcendentei ,K.G. Durckheim - Von der Erfahrung der Transzendenz, Verlag Herder, Freiburg im Breisgau. Este o a treia carte de dorit în româneste.
E toata filosofia lui KGD - viziunea despre viata în diferite domenii (suferinta în lumina terapiei iniatice, senectutea - un timp pentru metamorfoza etc)- concentrata aici. Carte publicata în 1984. La 30 de ani de la publicarea cartilor fundamentale traduse deja în româneste.
Stiu ca Editura HERALD a initiat cu mult timp în urma demersurile pentru obtinerea drepturilor de traducere si publicare în româneste ale acestei carti  Dar eu nu stiu înca nimic cert. 
Si aceasta a treia carte este deja tradusa de mine într-o prima forma.
Fragmente traduse din aceasta carte pe acest blog pot fi gasite printre postarile cu eticheta "experienta transcendentei", adica printre acestea:
Urmatoarele doua carti sunt scrise la un interval de 20 de ani de la primele carti, cele de baza. Amândoua deschid noi orizonturi. Sunt scrise dupa un plus de 20 de ani de proprie experienta pe Cale si de tot atâta practica terapeutica. Sunt foarte bune.   
4. În cãutarea maestrului - K.G. Durckheim - Der Ruf nach dem Meister, O.W.Barth Verlag,1972
Cartea a fost tradusa în franceza în 1980.
Prefata acestei carti tradusa în româneste poate fi citita aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2011/04/kg-durckheim-maestrul-interior.html Un fragment relevant din carte, Viata si omul, poate fi citit aici: http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2011/02/karlfried-graf-durckheim-viata-si-omul.html Alte fragmente traduse din aceeasi carte pot fi citite aici:  http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/search/label/Maestrul%20interior
5. A medita - pentru ce si cum? , K.G. Durckheim - Meditieren - wozu und wie,Herder Verlag, 1976, care a fost deja tradusa în franceza imediat, publicata în 1978.
Un fragment relevant din aceasta carte, Despre suferinta, este tradus si poate fi citit aici: http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2011/12/kg-durckheim-suferinta.html
 Prefata cartii si trimitere spre alte fragmente din aceasta carte aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2017/04/a-medita-pentru-ce-si-cum-1.html 
6. Si mai exista multe altele interesante. De exemplu Sub semnul Marii Experiente Im Zeichen der grossen Erfahrung, probabil prima sa carte, 1950, din seria de carti ale autorului. 

Totusi, cele mai potrivite pentru noi, la acest moment,  cred cã ar fi urmatoarele doua carti, pe care le pierdusem din vedere:
7. Zenul si noi, K.G. Durckheim - Zen und wir   , O.W. Barth Verlag, 1961- o prezentare competenta, autentica, din interior, din proprie experienta adica, a Zenului.  De ce ne priveste pe noi Zenul?
De ce este Zenul un raspuns la problemele omului occidental ?
Dar si prin ce difera practica Zenului de catre omul occidental fata de cea a omului oriental. E o diferenta esentiala pe care numai KGD o evidentiaza. Rezultatele sunt diferite, adecvate traditiei orientale sau occidentale.
8. Dubla origine a omului, K.G. Durckheim - Vom doppelten Ursprung des Menschen, Herder Verlag 1973 - o carte scrisã mai târziu, prin anii 70, în care este expusa sistematic antropologia lui Durckheim. Cartea contine o bogatie de informatii necesare pentru cel aflat pe cale, constatarile autorului din propria experienta de viata si din cea de terapeut, de îndrumator pe cale al altora. Am gasit acolo raspunsuri la probleme de viata pe Cale pe care numai în aceasta carte le-am gasit abordate pe larg la Durckheim. Si pe care numai jungienii le abordeaza atât de frontal.

Calea spirituala despre care aflam din cartile lui K.G. Durckheim este calitativ altceva si este mai profunda decât dezvoltarea personala pe orizontala, aceasta din urma fiind o consecinta a primeia. Este o cunoastere provenita din experienta si nu poate fi receptata ca atare decât pe baza unei experiente. Ea presupune o angajare pe Cale, o consacrare a omului în urma unei experiente traite. Asadar poate fi probata la modul cel mai real si plenar doar de cei care s-au angajat pe calea interioara, pe calea spre sine. Si pentru acestia cartile lui KGD sunt  mana cereasca, o mina de aur. Vorbesc din propria experienta.

Este clar ca metafizica lui Durckheim este receptata de mai putini. Nu pentru ca unii ar fi exclusi de la ea, ci pentru ca nu multi au dispozitie pentru ea. Metafizica lui Durckheim presupune un anumit nivel de maturitate umana si o capacitate pentru supranatural.
Dar fara sa citim cartile lui KGD nu am sti ca aceasta viata plenara este posibila...
Si nici "semnele" pe care ni le face.
Si nici cum sa accedem la ea.
Si nici faptul ca tocmai când ajungem la capatul puterilor noastre naturale avem sansa unei brese, a unei strapungeri spre fiinta, spre o viata nebanuita.