vineri, 26 mai 2017

Maestrul interior - Calea spre Centru



 Traducere din cartea lui K.G. Dürckheim,  Der Ruf nach dem Meister.
Când aceasta este situaţia – autorul se referă la capitolul anterior, intitulat Centrul: FIINŢA prezentă în om (tradus ulterior aici)– şi când omul se află în centrul său, când ansamblul atitudinii sale permite exprimarea crescândă a FIINŢEI TRANSCENDENTE în conştiinţa sa, el este atunci pe Cale, pe calea pe care i-a deschis-o experienţa FIINŢEI, Calea iniţierii şi a individuaţiei. Este Calea care pleacă de la experienţa FIINŢEI şi unde, prin iniţiere, formare şi fuziune progresivă, omul înaintează urmând pas cu pas etapele prescrise, de la existenţa superficială a conştiinţei naturale, spre conştiinţa sa profundă unde, prezentă şi activă, Fiinţa sa esenţială, adică FIINŢA supranaturală care trăieşte în el, poate să se dezvolte acolo.
Această Cale se deschide printr-o experienţă,  care înseamnă „întoarcere” (Umkehr), o cotitură radicală, o schimbare de orientare fundamentală. Începând de aici, nu mai este vorba în final de om, ci de Fiinţa Divină pentru ca aceasta să poată păşi pas cu pas în conştiinţa interioară a omului şi omul să devină treptat un mediu individual şi personal pentru manifestarea Ei. Intrarea Fiinţei Divine în existenţa umană, adică primirea Fiinţei transumane în Sinele uman, începe printr-un eveniment eliberator, creează un angajament fără întoarcere şi cere o neîncetată „murire”. Împlinirea finală pe care o promite nu se realizează decât în măsura în care, într-un proces fără sfârşit de transformare, omul descoperă, simte şi îşi recunoaşte centrul său. Această metamorfoză se produce prin trei mijloace: experienţa, înţelegerea ei şi exerciţiul.


Traducere din K.G. Dürckheim – Der Ruf nach dem Meister (În căutarea Maestrului), Otto Wilhelm Barth Verlag, WEILHEIM / OBERBAYERN, 1972.
          
Carte apărută în românește în decembrie 2020 sub titlul Chemarea maestrului spiritual de K.G. Durckheim la Editura HERALD.


[1] Mitte – poate însemna mijloc, centru.
[2] K.G. Dürckheim, Erlebnis und Wandlung, Ber, Stuttgart, 1956.
[3] Maria Hippius, Am Faden von Zeit und Ewigkeit. Transzendenz als Erfahrung. Festschrift fur K. Graf Dürckheim, Weilheim 1966, pag. 28
[4] Op.cit.
[5] A. Vetter, Personale Anthropologie, p. 16