joi, 6 iulie 2023

Poate ați citit, sau ați auzit, că a practica Zazen înseamnă a te afla în fața unei oglinzi?

CENTRE DURCKHEIM
D'instant en instant
Scrisoare de încurajare pentru practica zazen
Scrisoarea N°116 — Iulie 2023

KARLFRRIED GRAF DÜRCKHEIM


 

Jacques Castermane: Poate ați citit, sau ați auzit, că a practica Zazen înseamnă a te afla în fața unei oglinzi?


În majoritatea școlilor de dans clasic așa fac dansatorii, exersând în fața oglinzii.
Actorii își pregătesc și ei rolurile în fața unei oglinzi.
În anii 1970, am fost invitat în Polonia de Jerzy Grotowski, fondatorul Théâtre Laboratoire, pentru a le prezenta actorilor săi Calea trasată de Graf Dürckheim. În acest sejur, bogat în uimire și experiențe, am întâlnit regizori și în special un coregraf American care a considerat că oglinda este un handicap pentru dansatori: „Oglinda le corupe sufletul, împiedică creația!
Acest maestru în arta dansului contemporan, descoperise – în timp ce dansa el însuși – că scopul unui gest, al unei mișcări, este de a elibera intențiile dorite de trup în sine. Și a observat că imaginea exterioară pe care o trimite înapoi oglinda generează dorințe, temeri, judecăți care blochează spontaneitatea și împiedică procesul înnăscut numit creație.
Ceea ce auzeam corespundea exact cu ceea ce spun maeștrii Zen.

În timpul ultimei sesshine (sesiune intensivă de meditație, n.t.) pe care am găzduit-o la Centre Dürckheim în 2019, Hirano Roshi a insistat asupra faptului că „atunci când practicăm zazen corpul ia forma calmului”.
Producerea calmului prin exerciții este o dorință pioasă. În cel mai bun caz, se poate imagina o acalmie care este opusul agitației. Dar marele calm – care nu este opusul agitației, ci absența agitației – este o intenție a ființei, a actului care este ființa, pe care este posibil să o eliberăm pentru că este prezentă adânc în noi înșine.
Când Graf Dürckheim a declarat astfel de adevăruri, a adăugat o întrebare:
„Sunteți sigur că zazenul, așa cum practicați zazen... este într-adevăr zazen?”
Fiecăruia care practică zazenul sau o disciplină artistică, artizanală sau marțială îi revine să-și pună această întrebare cu sinceritate.

Nu practica zazen în fața unei oglinzi. Înfruntă situația cu care te confrunți fără a trece printr-o reflecție mentală, care obiectivează (aruncă în afară) experiența noastră interioară.
Cum se face ?
Bună întrebare, mai ales că este vorba de a nu face nimic!
De exemplu, atunci când un coatch (antrenor de meditație) te invită să te concentrezi asupra respirației, el te împiedică să fii UNA cu respirația, care angajează întregul corp viu într-un ritm vital. Este foarte clar:
există eu nr. 1 care mă concentrez pe ceva nr. 2 respirația. Actul de a respira nu este ceva asupra căruia ar trebui să mă concentrez. Adevărul adevărat, cu care mă confrunt când practic zazen, este că: în acest moment inspir. Și mai mult, acel „eu” nu are nimic de-a face cu aceasta.
Inspir! Da, EuInspir pe scurt. Pentru că nu există distanță sau decalaj de timp între ceea ce eu numesc „eu” și ceea ce numesc „inspira”.
Nu există o oglindă care să reflecte virtual, mental, realitatea trăită.
Oglinda (mintea) opune, separă, divizează. Senzația unește.
Când EuInspir, conceptul de expirație este o noțiune abstractă a realității; este un adevar in concept...pana in momentul, si eu nu am nimic de-a face cu aceasta, în care simt că expir...că EuExpir.
Majoritatea dintre cei care practicați zazen cunoașteți expresia SHIKANTAZA: nimic altceva decât a fi prezent acolo, așezat, absolut nemișcat și primind toate lucrurile fără a conceptualiza nimic; primind ceea ce se prezintă prin intermediul senzațiilor.
Corpul viu, Leib, IchLeib, este un câmp de acțiune, un câmp de senzație, un câmp de experiență, un câmp de transformare.
Leib, IchLeib, corpul care suntem este ansamblul de gesturi prin care omul se prezintă, se realizează, devine cel are este 
sau eșuează”. (K.G. Dürckheim)
Nu suma exercițiilor este importantă pe cale, ci înțelegerea principiului lor, a fundamentului, a destinației lor: Transformarea persoanei care face exerciții.
Datorită reînnoirii mereu și din nou (immer wieder) a aceluiași exercițiu, gestul se corectează singur.

Jacques Castermane

CENTRE DURCKHEIM
1015, rte des Reys de Saulce - 26270 Mirmande - Tel: (+ 33) 04 75 63 06 60 contact@centre-durckheim.com - http://www.centre-durckheim.com