duminică, 6 martie 2022

Jacques Castermane - Actualitate și Zazen

CENTRE DURCKHEIM, Franța
Scrisoare de încurajare la practica zazen

Scrisoarea nr. 101 / martie 2022 

Această fotografie, făcută în timpul războiului din Vietnam, este datată, dacă îmi amintesc bine, iunie 1972.

Locuiam în Rütte de trei ani. Liniștea care domnea în această vale din Pădurea Neagră mi s-a părut a fi propice cultivării liniștii interioare. Acea trăire interioară care generează un sentiment de securitate. 

Trebuie să spun că această fotografie, care reflectă o realitate angoasantă, m-a tulburat. Privind această fotografie, există motive să ne îndoim de importanța acordată exercițiului numit zazen! Când am plecat din Belgia pentru a mă stabili la Rütte, oare nu căutam o insulă de securitate, un fel de paradis pe pământ, o evadare din lume așa cum este ea? 

A doua zi dimineață, eram chinuit mental și emoțional când mi-am luat locul în micul Dojo unde Graf Dürckheim introducea practica zazen zilnic la aproximativ cincisprezece oameni. După o lungă tăcere a făcut referire la această fotografie. Și a încheiat spunând: "Nu practicăm zazen pentru a ne adăposti de bombe. Practicăm zazen pentru a arăta că, acolo unde suntem, lumea încă poate fi în ordine..."

Astăzi, cincizeci de ani mai târziu, fotografii comparabile țin primele pagini ale ziarelor zilnice și săptămânale. Ele demonstrează că astfel de masacre sunt încă posibile și că dependența noastră de lume este incontestabilă. Supunerea colectivă; dar persoana individuală este cea care suferă. Suferință ale cărei simptome sunt anxietatea și stările care o însoțesc. Și fie că locuiești în Belgia sau în Pădurea Neagră, aceasta nu schimbă nimic. 
Anxietatea și stările care o însoțesc! Este meditația o soluție?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie mai întâi să definim ce se înțelege prin meditație? Exercițiul pe care îl practic de mai bine de jumătate de secol se numește ZAZEN. După cum subliniază maestrul Zen Hirano Röshi, „Există o mie și una de moduri de a medita, dar există o singură modalitate de a practica zazen”.

Un alt maestru zen, Jinen San, întrebat dacă meditația este soluția, răspunde „Da. Dar când spunem meditație ar fi mai corect să spunem ZAZEN. Folosim aceeași poziție, așezată, pentru zazen sau pentru meditație, dar modul de a practica este foarte diferit dacă meditezi sau dacă practici zazen”.

Am găsit la diferiții maeștri Zen cu care am avut șansa să exersez aceleași cerințe ca cele transmise de Graf Dürckheim. Primul: „Nu practicăm zazen cu mintea”.
Concret, zazen înseamnă a simți ceea ce simțim... fără a examina ceea ce simțim; zazen este a vedea ceea ce vedem.. fără a examina ceea ce vedem; zazen este a auzi ceea ce auzim... fără a examina ceea ce auzim.

Prin urmare, este vorba de a face față la tot ceea ce avem de făcut față prin folosirea conștiinței senzitive. Examinând-o, prin utilizarea conștiinței obiectivante, nu ne mai confruntăm cu adevărul a ceea ce este, ci cu reprezentarea mentală a ceea ce este. Reprezentarea mentală a adevărului nu este adevărul.

Așadar, dacă atunci când practic zazen ceea ce simt si resimt este frica, exercițiul constă in a face față fricii. În timpul practicii numite zazen, nu există așadar nicio separare între eu și adevărul prezent.

ZAZEN = a face față adevărului (atitudinea a nu se confunda cu a face față reprezentării mentale a adevărului). 

A practica zazen înseamnă, prin urmare, a te familiariza cu această atitudine paradoxală: a fi UNA cu ceea ce este, indiferent de natura a ceea ce este.

Și rezultatul?

Se poate dovedi a fi paradoxal! Fără să știm nici de ce și nici cum, se întâmplă să ne simțim penetrați, din interior, de aceste valori absolut neașteptate ale ființei: liniștea corpului, liniștea sufletului, liniștea spiritului.

A înfrunta evenimentele mai calm, mai senin, nu este o evadare din realitate. Înseamnă să acționăm în lume ne lăsându-ne antrenați de stările noastre de spirit și să ne modelăm acțiunile în conformitate cu legile vieții care transformă omul în ființă umană.

 

Jacques Castermane

Centre Durckheim, Mirmande, France
http://www.centre-durckheim.com/
Adresse postale:

Centre Dürckheim - 1015, rte des Reys de Saulce - 26270 Mirmande Tél : (+33) 04 75 63 06 60 - contact@centre-durckheim.com