duminică, 1 ianuarie 2017

Sensul Zenului



Sensul exerciţiilor. Satori – noua naştere – începutul căii.

Care este principalul scop al Zenului? Naşterea din nou şi transformarea persoanei umane plecând de la experienţa Fiinţei. Zenul ne învaţă calea de eliberare a naturii noastre profunde afară din lanţurile unui eu dependent de lume. Această învăţătură nu utilizează mijloacele unei gândiri analitice, discursive, nici nu ia forma unei credinţe dogmatice sau ale unei metafizici speculative, ci se prezintă ca o cale de experienţă şi de exerciţiu.

Textele zen nu transmit teorii, ci experienţe, şi încurajează exersarea. Ele nu fac apel la inteligenţa noastră, ci la dispoziţia noastră interioară şi la experienţa noastră de viaţă şi de suferinţă. Ele ne invită la luarea în serios a conţinutului orelor noastre cele mai profunde şi ne îndeamnă, confirmându-le sau punându-ne în gardă, să ne amintim de momentele din viaţa noastră în care am fost foarte aproape, fie şi numai pentru o clipă, de adevăr, şi am simţit profunzimea fiinţei lumii şi a noastre proprii. Ele ne pun la încercare, şi ne permit să vedem dacă, cu acea ocazie, am dat vieţii noastre o orientare nouă sau dacă am alunecat pe şinele noastre obişnuite fără să acordăm atenţie acestor momente preţioase.

Sensul unui text zen nu se deschide decât celui care se apropie de el în calitate de căutător. Dar rămâne ascuns curiozităţii pur teoretice şi nu vorbeşte decât celui care caută calea de realizare a misiunii sale. „Calea” în sensul Zen este un drum de exerciţiu, de exerciţiu integral. Astfel, tot ceea ce înseamnă Zenul debuşează întotdeauna spre o practică fondată pe experienţă şi sursă de experienţe specifice.

.....

Traducere din Introducerea cărţii K.G. Durckheim - Merveilleux chat et autres recits Zen, Le Courrier du Livre, Paris 
          În original: Wunderbare Katze und andere Zen-Texte; Verlag Herder Freiburg im Breisgau 1996.
Traducerea în româneşte îmi aparţine, V.J.




[1] Cea mai bună prezentare a semnificaţiei profunde a exerciţiului japonez, în sensul unui ajutor pe calea transformării vine de la Eugen Herrigel: „Zenul în arta cavalerească a tirului cu arcul”, tradusă şi în româneşte de Editura FOR YOU.