luni, 29 ianuarie 2024

Jacques Castermane - Ce poate corpul ?(newsletter)

CENTRE DURCKHEIM (France)
Scrisoare de încurajare pentru practica zazen
Scrisoarea nr. 120 — februarie 2024
Ce poate corpul?
În secolul al XVII-lea, Spinoza, la câțiva ani după moartea lui Descartes, scria că: „Corpul poate, numai prin legile naturii sale, să facă multe lucruri care provoacă uimire sufletului său”.
Multă vreme, când vine vorba de viața umană, locul acordat spiritului a fost disproporționat. Astăzi corpul este cel care, în mod surprinzător, ocupă un loc central în multe sectoare ale vieții umane. Pe lângă descoperirile științifice referitoare la organizarea și funcțiile corpului, mulți oameni își rezervă timp pentru corp. Pe lângă practica sportivă, există practici care vizează starea de bine.
Dar să revenim la acest indiciu fundamental: ce poate face corpul!


Pentru a o înțelege, trebuie să facem diferența între – ce poate eul să facă cu corpul – și  – ce ar dori corpul să facă  din mine –?
Ce poate face eul cu corpul este spectaculos.
Corpul, în această perspectivă, este considerat un instrument, o unealtă, un mijloc de atingere a unui scop. De aici și opoziția dintre eu și ceva: corpul meu. Un punct de vedere dualist care face din corp un obiect (un aruncat afară).
Dürckheim desemnează acest corp obiectivat drept „corpul pe care îl are omul” (Körper în limba germană).
Abilitatea incredibilă a contorsioniştilor mă impresionează. De asemenea, dansatoarea care poate „face” șpagaturile laterale și anteroposterioare. Trapezistul care „face” salturi periculoase. Săritura cu prăjina
care trece peste o bară amplasată la peste șase metri înălțime. Sau acei tineri care dansează hip-hop acrobatic.
Cât despre ceea ce poate face corpul, este pur și simplu ceea ce eul nu poate face. De exemplu: „Să respire”!
Cea mai intimă și mai sensibilă acțiune vitală, actul de a respira, este infezabilă. Acesta este, fără îndoială, motivul pentru care diferitele tradiții spirituale propuse de mai bine de 25 de secole în Orient și Orientul Îndepărtat sunt centrate pe atenția acordată actului de respirație. Nu
este vorba de a face exerciții de respirație inventate de om ci de a primi respirația vitală inițiată de viața care ne face să trăim.
Acestea fiind spuse, este posibil să spunem ce exerciții sunt oferite în timpul unei retrageri la Centrul Dückheim?
Graf Dürckheim definește Calea pe care a trasat-o la întoarcerea din Japonia (1947) ca fiind: „Zen în ceea ce această tradiție conține ca uman universal."
Fiecare zi la Centru începe cu practicarea exercițiului numit zazen.
Zazen? Este - a nu face nimic - dar temeinic!
Câteva ore de practică sunt suficiente pentru a realiza că a nu face nimic ne deschide ochii către INFEZABIL, către acea parte a noastră din care ies acțiuni care depășesc capacitățile a ceea ce numim voința noastră. Primul fiind inevitabil actul de a respira. Experiență, sensibilă, a ceea ce poate face corpul, naturalul. Îmi revine în minte  amintirea acelui moment în care era clar că sunt obligat să inspir și că sunt obligat să expir. Și că eu, capabil să fac o mie și una de lucruri, nu am nimic de-a face cu asta. Rareori am experimentat ceea ce numim libertate interioară ca în acel moment. Și această forță transcendentă, acest ritm vital absolut imposibil ne-a deschis ușa către un mare calm interior.
Infezabilul țese adevărata noastră natură de ființe umane. Ceea ce Graf Dürckheim numește ființa noastră esențială.
Persoana care învață să aibă încredere în infezabil... în tot ceea ce face... își eliberează starea fundamentală de sănătate, al cărei simptom major este CALMUL, marea calm interior.
Nu practic zazen (Kyudo, Shodo, Aikido, Yoga, Taichi-Chuan) pentru a câștiga o medalie de aur sau de argint, adică să trec de la un ego de la mărimea XXL la dimensiunea XXXL.
Dar atunci, de ce să exersezi? Pentru că „Când practici zazen, corpul ia forma calmului” (Hirano Katsufumi Rôshi) 

Jacques Castermane

Originalul scrisorii în franceză aici:
https://centre-durckheim.fr/wp-content/uploads/2024/01/Pratique-zen-zazen-Fev24.pdf

CENTRE DURCKHEIM - 1015, rte des Reys de Saulce - 26270 Mirmande - Tel : (+ 33) 04 75 63 06 60 contact@centre-durckheim.com - https://www.centre-durckheim.fr